Missie en visie

"IK LEER MIJN BESTE ZELF TE ZIJN"

Missie

Ons doel is om elk kind een veilige en gestructureerde omgeving te bieden, waarin het zich optimaal kan ontwikkelen op cognitief, sociaal-emotioneel en creatief gebied. Werken, spelen en leren met, door en van elkaar staan centraal. Wij ondersteunen kinderen om het beste uit zichzelf te halen.

Visie

De moderne samenleving vraagt om zelfsturende en zelfstandige mensen die initiatief nemen, actief en creatief zijn, beslissingen kunnen nemen, kunnen samenwerken en overleggen en zich verantwoordelijk voelen voor het welzijn van zichzelf en anderen. De basisvoorwaarden hiervoor zijn:

- zelfvertrouwen

- vrij zijn van emotionele belemmeringen

- nieuwsgierigheid

In onze samenleving blijven mensen hun hele leven leren en wij bereiden kinderen daarop voor. Basisvaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen zijn van essentieel belang, maar ook zelfstandig leren, keuzes maken, zelfkennis en zelfbeheersing, samenwerken en de ontwikkeling van creativiteit zijn belangrijk. Wij besteden extra aandacht aan wetenschap, natuur en techniek (WNT) en bieden Engels vanaf groep 1 aan.

Onze school is voor zowel leerlingen als personeel een veilige en warme plek; een omgeving waar iedereen graag is, plezier heeft en elkaar helpt wanneer dat nodig is. Bij Op De Groene Alm draait respect om verantwoordelijk gedrag en zorgzaamheid. Dit geldt voor de wereld om ons heen, de (directe) omgeving van de school en voor ieder individu.

Respect betekent ook dat we elkaar ruimte geven om te groeien, open met elkaar communiceren en elkaar tegemoetkomen. We zijn allemaal verschillend en respecteren die verschillen. Het gaat erom dat je de beste versie van jezelf kunt zijn. Door deze ruimte te bieden, creëren we een veilige school waar alle kinderen en volwassenen zich betrokken voelen en oog hebben voor elkaar.

Op De Groene Alm hanteren we een uniek onderwijsconcept: SISo (Structureel Individueel Samenwerkingsonderwijs). Dit concept gaat verder dan alleen leren. Het SISo-concept geeft invulling aan passend onderwijs en zorgt voor een optimale balans tussen het pedagogisch en didactisch klimaat.

SISo, een basisstructuur die door de hele school zichtbaar is, staat voor: 

- een gestructureerde doorgaande lijn  

- optimale ontwikkeling van elk kind  

- de school als een sociale leefgemeenschap  

Een concreet voorbeeld van de gestructureerde doorgaande lijn is ons voortgangssysteem waarbij leerlingen vanaf de onderbouw regelmatig worden gevolgd op hun ontwikkeling. Hierdoor krijgen ze op maat gesneden instructies en opdrachten, waardoor ieder kind optimaal tot zijn recht komt. Daarnaast bieden we flexibele instructiegroepen aan, zodat kinderen met vergelijkbare onderwijsbehoeften samen kunnen werken en leren.

We streven naar de optimale ontwikkeling van elk kind. We willen leerlingen ruimtebieden om zichzelf te ontwikkelen. Dit doen we, met ondersteuning waar nodig, door autonomie te stimuleren. Een concreet voorbeeld hiervan is het inzetten van planbordtijd. Leerlingen kunnen zelf bepalen aan welke taken ze willen werken binnen de gegeven structuur.Vanuit het SISo-concept zetten we in op samenwerking en sociale ontwikkeling door middel van coöperatieve werkvormen en groepsopdrachten. Dit ondersteunt het idee van de school als sociale leefgemeenschap, waar kinderen leren van en met elkaar.De voorspelbaarheid en duidelijke structuur van SISo ondersteunen het streven om de beste versie van jezelf te zijn.